Relevanta länkar

Arbetslivskriminalitet bekämpas och motverkas av många aktörer. Här samlar vi relevanta länkar till olika sidor med information.

 

Europeiskt samarbete

EU-kommissionen har identifierat ett ökat problem med svartarbete, som på engelska ofta benämns undeclered work, i medlemsstaterna. Kommissionen lyfter i många sammanhang fram att svartarbete är speciellt vanligt i byggbranschen .

Kommissionen har utvecklat vad som kallas en plattform mot svartarbete. Där samlar man goda exempel och organiserar ett utbytesprogram och erfarenhetsutbyte mellan medlemsländerna. Däremot saknas det konkreta praktiska verktyg t ex gemensamma system för uppföljning av avgifts- och skattbetalningar.

Våren 2020 drog EU-kommissionen och den nystartade European Labour Authoritiy en informations och medvetenhetskampanj . Kampanjen har delvis skjutit till hösten på grund av pandemin,

EU-kommissionen har också låtit ta fram en handbok för kontroll av svartarbetet. Där visas exempel på hur länder organiserat kontrollen.


Nordiska Ministerrådet

De nordiska arbetsmarknadsministrarna antog i mars 2018 en gemensam deklaration. Men arbetet inom ramen för Nordiska Ministerrådet har inte därefter lämnat avtryck.


Samarbete mellan byggarbetsmarknadens parter

Byggföretagen och Byggnads har gemensamt drivit ett projekt kallat  ”Schyssta byggen och sund konkurrens” 


Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening har gemensamt bildat organisationen Fair Play Bygg som arbetar i Storstockholmsområdet . Målet är att skapa sunda och trygga arbetsplatser där företagen kan konkurrera på lika villkor. Fair Play Bygg samlar in och vidarebefordrar relevant information om misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen till berörda myndigheter myndigheter. Under 2019 kunde man överlämna 241 tips till myndigheter.


Byggbranschens tjänst ID06

ID06 lanserades av Sveriges Byggindustrier år 2006 för att främja sund konkurrens och säkra arbetsplatser i byggbranschen. Det är ett system för att lätt kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till en arbetsgivare. ID06 har flera användningsområden såsom närvaroregistrering i elektronisk personalliggare, digitalisering av utbildningsbevis, företagskontroll och inpasserings- och låsfunktioner. Idag ägs ID06 AB förutom av Byggföretagen av Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Transportföretagen och Måleriföretagen.


Byggherreinitiativ

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har i samarbete med systerföretagen Svenska Bostäder och Familjebostäder samt det kommunala bolaget för Skolfastigheter i Stockholm (Sisab) tagit initiativ till att arbeta proaktivt och strukturerat för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser. Visionen med Rättvist byggande är att branschen ska veta att det inte lönar sig att fuska på företagens byggarbetsplatser. Ett viktigt inslag är att Kontroller görs oannonserat på byggarbetsplatserna av ett säkerhetsföretag som bland annat kontrollerar att de som arbetar där har giltigt ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.


Norges arbete mot arbetslivskriminalitet

I Norge har frågan varit föremål för politiskt intresse under närmare ett decennium. Det finns en nationell strategi mot arbetsliv kriminalitet som senast reviderades våren 2019.

I Norge finns det regional A-krimsenter. Detta är fysiska samarbetskontor som arbetar med att upptäcka och utreda arbetslivskriminalitet. De myndigheter som samverkar är den norska polisen, Skattetaten (motsvarande Skatteverket), Arbeidstillsynet (motsvarande Arbetsmiljöverket) och NAV (motsvarande Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, A-kassor och kommunala försörjningsstöd).